Bölümümüz Araştırma Görevlisi Dr. Bahar İKİZOĞLU'nun Proje Başarısı
Eğirdir ve Durusu Göllerinde Perfloroalkil ve Polifloroalkil Maddeler (PFAS) Kaynaklı Kirliliğinin Belirlenmesi ve Taşınım Eğilimlerinin İncelenmesi
Dr. Bahar İKİZOĞLU'nun yürütücülüğünü yaptığı proje Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından 1001 - Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı 2023 yılı 2. dönem çağrısı kapsamında destek almaya hak kazanmıştır.
Proje kapsamına alınan perfloroalkil ve polifloralkil maddeler (PFAS) insan yapımı sentetik kimyasallar olup çevresel koşullarda son derece kalıcı, toksik, mobil ve besin zincirinde biyobirikim özellikleri nedeniyle, yeni nesil kirleticilerin en kritik kirletici grubu olup aynı zamanda kalıcı organik kirleticiler (KOK) grubuna aittir. PFAS’lara çeşitli yollarla maruz kalındığında; bozulmuş karaciğer fonksiyonları, kronik böbrek hasarları, kardiyovasküler hastalıklar, inflamatuar hastalıklar, hormonel bozukluklar ve çeşitli kanser türlerine sebep olduğu tespit edilmiştir. 5000'den fazla PFAS türü olmasına rağmen analitik standart ve deneysel prosedürlerin eksikliği, analiz edilmelerindeki zorluklar araştırmaların kısıtlı kalmasına neden olmaktadır. Desteklenen projenin amacı PFAS miktarlarını Türkiye’nin tatlı su kaynağı rezervlerinden olan Eğirdir ve Durusu Gölleri’nin sularında, sedimentlerinde ve akuakültürlerinde, çevresel standartlara uygun analiz yöntemi ile tespit edilmesi, konsantrasyon değişimlerinin mevsimsel olarak izlenmesi, bu kirleticiler için sediment fazından su fazına veya su fazından sediment fazına kirletici geçiş durumlarının belirlenmesidir.
Proje kapsamında, PFAS kaynaklı kirleticilerin miktarlarının Türkiye’nin tatlı su kaynağı rezervi olup içme suyu maksatlı kullanılan Eğirdir ve Durusu (Terkos) Göllerinin ekosisteminde çevresel standartlara uygun analiz yöntemi oluşturularak tespit edilmesi, 1 yıl boyunca konsantrasyon değişimlerinin belirlenmesi, bu kirleticiler için su/sediment ara kesitinde taşınım eğilimlerinin incelenmesi çalışmaları gerçekleştirilecektir. Destek almaya hak kazanan projede Namık Kemal Üniversitesi ve Gebze Teknik Üniversitesi ile iş birliği yapılması planlanmıştır.
Süleyman Demirel Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü olarak Dr. Bahar İKİZOĞLU'nu tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.