Tercih Yapacak Öğrencilerimize

Bölümümüz Hakkında Genel Bilgiler

Süleyman Demirel Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü 01.04.1992 yılında kurulmuştur. Süregelen süreçte bilimsel altyapı, olanaklar ve akademik kadrosu açısından istikrarlı ve sürekli bir gelişim göstermiştir. 1993-1994 Eğitim-Öğretim yılında 30 öğrenci ile Lisans eğitimine başlayan Çevre Mühendisliği Bölümünde 1998-1999 Eğitim-Öğretim yılında Yüksek Lisans ve 2005-2006 Eğitim-Öğretim yılında Akdeniz Üniversitesi ile ortak Doktora, 2019-2020 Eğitim-Öğretim yılında ise Doktora programının açılması ile Lisansüstü eğitim faaliyetlerini sürdürmüştür.

Çevre Mühendisliği Bölümü güçlü akademik kadrosu, bilimsel altyapı ve araştırma olanakları ile Çevre Teknolojisi, Çevre Bilimleri ve Atık Yönetimi Anabilim Dalları’nda eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir.

Misyonumuz

Ulusal ve uluslararası platformda kaliteli eğitim ve araştırma yapan bir bölüm olmak.

Vizyonumuz

Ülke ve üniversite hedefleri ile birlikte hareket etmek,

AB normlarında uygun eğitim standartlarına ulaşmak,

Öğrenci ve araştırma odaklı eğitim stratejileri üretmek.

Mezun Öğrencilerimizin Çalışma Alanları

Çevre Mühendisliği eğitimi alan öğrencilerimiz, sahip oldukları matematik, fizik, kimya, biyoloji ve mühendisliğe özgü problem çözme becerileri ile geniş bir çalışma alanı yelpazesine sahiptir. Bunlardan bazıları:

·       Su temini ve atıksu projeleri,

·       Atıksu arıtma tesisleri,

·       Katı atık yönetimi (toplama, taşıma, depolama, geri kazanım ve bertaraf tesisleri)

·       Yeraltı ve yüzeysel su kaynaklarının korunmasına ilişkin çalışmalar (analiz, proje, modelleme, izleme faaliyetleri)

·       Hava kirliliği ölçümü, izlenmesi ve nhava kalitesini iyileştirme çalışmaları,

·       Endüstriyel kaynaklı katı, sıvı ve gaz atıkların azaltılması çalışmaları,

·       Çevresel etki değerlendirme raporları,

·       Gürültü kirliliği ve kontrolü, akustik rapor hazırlama,

·       Arıtma çamurlarının uzaklaştırılması,

·       Toprak ve yeraltı kaynaklarının korunması,

·       Atıklardan biyogaz üretimi.

Mezunlarımızın Çalışabileceği Kurumlar ve Disiplinler Arası Çalışma İmkanları

Çevre Mühendisliği çok disiplinli bir mühendislik dalı olup geniş bir çalışma yelpazesine sahiptir.

Çevre konularının çok yönlü oluşu nedeniyle çevre mühendisleri, başta mühendisler olmak üzere

(inşaat, kimya, makine vb.), fen bilimciler (biyolog, kimya, fizik vb.), sosyal bilimciler (sosyolog,

psikolog), ekonomistler, işletmeciler, şehir ve bölge plancıları ile işbirliği halinde çalışırlar. Başlıca

çalıştıkları kurumlar:

·       Tarım ve Orman Bakanlığı ile bağlı kuruluşları

·       Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile bağlı kuruluşları

·       Sağlık Bakanlığı ile bağlı kuruluşları

·       Strateji ve Bütçe Başkanlığı

·       Devlet Su İşleri

·       İller Bankası

·       Halk Sağlığı Laboratuarları

·       Üniversiteler

·       Yerel Yönetimler

·       Arıtma firmaları

·       Sanayi Kuruluşları

·       Çevre Danışmanlık Firmaları

·       Mühendislik ve Proje Firmaları

Öğretim Elemanlarımız ve Öğretim Altyapısı

Profesör Sayısı 7

Doçent Sayısı 8

Dr. Öğretim Üyesi Sayısı 1

Dr. Araştırma Görevlisi Sayısı 2

Araştırma Görevlisi Sayısı 1

Bölümümüzde teorik derslerin verildiği sınıflara ek olarak uygulamalı derslerin ve bilimsel araştırmaların gerçekleştirildiği 7 adet laboratuvar bulunmaktadır. Bunlar;

·       Su ve Atıksu Laboratuvarı

·       Çevre Proses Laboratuvarı

·       Hassas Analitik Ölçüm Laboratuvarı

·       Çevre Mikrobiyolojisi Laboratuvarı

·       Hava Kirliliği Kontrol Laboratuvarı

·       Katı Atık ve Arıtma Çamurları Laboratuvarı

·       Temel İşlemler Laboratuvarı

Bu laboratuvarda araştırmalar sırasında kullanılan cihazlarımızdan başlıcaları;

İnkübatör (0-50 C), Orbital İnkübatör Su Distilasyon Ünitesi, Thermo Digester Mikroskop (Fotoğraf Ataşmanlı), KOİ Isıtıcı Ünitesi, Manyetik Karıştırıcı Etüv (20-250 C), Kül Fırını, Kjheldal Azotu, Distilasyon Ünitesi, Jar Testi Ünitesi, Hassas Terazi, pH Metre (Taşınabilir, Laboratuar Ölçekli), Redox Metre, Oksijen Metre, Peristaltik Pompa, Santrifüj, Nem Alma Cihazı, İyon Metre İyon Değiştirme Kolonları (Anyonik, Katyonik), Spektrofotometre ve Gaz Kromotografisi olarak sayılabilir.

İletişim

Sormak istediğiniz diğer tüm sorular için bize aşağıdaki iletişim araçlarını kullanarak ulaşabilirsiniz.

Tel:  +90 246 211 18 55

Fax: +90 246 211 10 72

Eposta: cevremuhabd@sdu.edu.tr

Adres: Süleyman Demirel Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü Batı Kampüsü 32250 Isparta/TÜRKİYE