Üniversitemizde Sıfır Atık Projesi Eğitimleri Başladı

Sıfır Atık, Sıfır Kayıp

Atıkların kontrol altına alınması, gelecek nesillere temiz ve gelişmiş bir ülke bırakılması amacıyla tüm ülke çapında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı öncülüğünde Sıfır Atık Projesi Üniversitemizde de uygulanmaya başlanmıştır.

Sıfır Atık, israfın önlenmesi, kaynakların daha verimli kullanılması, oluşan atığın miktarının azaltılması, etkin toplama sisteminin kurulması ve atıkların geri dönüştürülmesini kapsayan atık önleme yaklaşımı olarak ifade edilmektedir. Sıfır Atık Projesi 2017 yılında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda uygulanmaya başlanmış olup öncelikli olarak kamu binaları olmak üzere tüm ülke çapında uygulanması hedeflenmektedir. Üniversitemizde Sıfır Atık Projesinin uygulanması için pilot olarak Rektörlük ve Mühendislik Fakültesi seçilmiştir. Projenin en önemli aşamasını eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları oluşturmaktadır.

Süleyman Demirel Üniversitesi İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı Atık Yönetim Birimince düzenlenen “Sıfır Atık Projesi Eğitim Semineri" öncelikle Rektörlük ve Mühendislik Fakültesi'nde çalışan sürekli işçilere (temizlik personeli)verilmiştir. Seminerde konuşma yapan Üniversitemiz Sıfır Atık Sorumlusu Prof. Dr. İsmail Tosun, atıkların atık olarak değil de değerlendirilebilir materyaller olarak görülmesi gerektiğini, geri dönüşüm kutularının temin edildiğini ve atıkların türlerine göre ayrı kutularda toplanması gerektiğini belirterek bu projenin başarıya ulaşmasında temizlik personelimize önemli görevler düştüğünü ifade etmiştir. Seminerde Doç. Dr. Mehmet Beyhan ve Doç. Dr. Bilgehan İlker Harman da projenin uygulanmasına yönelik önemli bilgiler vermişlerdir.

Üniversitemizde ikinci olarak Rektörlük ve Mühendislik Fakültesi'nde çalışan idari personel ile Makine Mühendisliği ve Çevre mühendisliği akademik personeline eğitim verilmiştir. Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serdal Terzi, “Üniversitemizde 2 yıldan bu yana atık maddelerin toplanması konusunda çalışmalar yürütülüyor. Sıfır atık projesinin de hayata geçirilmesi ile birlikte iki çalışma aynı anda daha verimli şekilde yürütülecek.” diye konuştu.

Ayrıca eğitime katılan Isparta Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Abdullah Borca ise sıfır atık projesinde odak noktanın personel olduğuna dikkat çekerek projenin ülke ekonomisine de önemli katkı sağlayacağını söyledi.

Sıfır atık projesine ilk olarak kendi kurumlarında başladıklarını ifade eden Isparta Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Sıfır Atık Projesi Sorumlusu Cennet Kahraman ise “İsrafın önlenmesi açısından son derece önem arz eden bir proje. Özellikle çevreye ve ekonomiye getirisi fazla” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. İsmail Tosun da üniversitemizde gösterilen hassasiyete dikkat çekti ve “Projenin uygulanması konusunda öğrenci ve personelimizin bilinçlendiğini görmek bizleri memnun ediyor. Bu yılsonuna kadar proje eğitimlerini tüm Mühendislik Fakültesi personeline ve öğrencilerimize sunmayı planlıyoruz” dedi.

Eğitimlerin devamında ise, Çevre Mühendisliği Bölümü öğrencileri ile Çevre Topluluğu üyelerine eğitim verilmiştir. Bu öğrencilerin projenin uygulanması amacıyla gerçekleştirilecek eğitimlerde aktif görev alarak diğer öğrencileri bilgilendirmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla Çevre Mühendisliği öğrencilerinin proje hakkında detaylı bilgi sahibi olmalarını için gerçekleştirilen bu eğitim başarı ile tamamlanmıştır. Seminerin ardından eğitim çalışmalarında görev alacak öğrencilerle toplantı yapılarak organizasyon şeması oluşturulmuştur.

Proje 2019 yılı içerisinde Üniversitemizin diğer birimlerinde uygulanmaya devam edilecek olup, proje eğitimlerinde Prof. Dr. İsmail Tosun, Doç. Dr. Mehmet Beyhan, Doç. Dr. Bilgehan İlker Harman, Arş. Gör. Berk Bıtrak, Arş. Gör. Kemal Sülük, Arş. Gör. Umut Bekçi, Çevre Yük. Müh. Fevzi Şevik ve Çevre Mühendisliği öğrencileri görev alacaklardır.

 

SIFIR ATIK bilgi sayfasına ulaşmak için tıklayınız.

 

Yayın Tarihi: 12/12/2018
Okunma Sayısı: 3680