p3 Alan Turing

Alan Mathison Turing,23 Haziran 1912’de Londra’da dünyaya gelmiştir. Britanya Hindistan koloni idaresinde Hindistan devlet memuru olarak çalışan bir babanın ikinci oğludur. 6 yaşındayken okula gitmeye başlayan Turing, kısa sürede okulun başöğretmeni tarafından üstün zekâsıylakeşfedilir. 14 yaşındayken ünlü ve çok pahalı olan bir özel okulakayıt olur. Okulun ilk günü ülkede genel grevin başlaması sebebiyle trenlerinişlemediği bölgeye 60 milden fazla süren yolu bisikletle gider ve okulunda derslere girmeye başlar.

 

Alan Turing henüz çok genç olmasına rağmen, hatta derslerinde henüz öğrenmemesine rağmen, matematikselproblemlerle ilgilenmiş, özellikle türev ve integral üzerine problemlere yönelmiştir. Hatta 16 yaşındayken karşılaştığı Albert Einstein’ın çalışmalarını üzerine yoğunlaşmış ve Einstein’ın  Newton hareketteorilerini ve kanunlarını eleştirmelerini kendi çalışmalarıyla yeniden çıkarmıştır.

 

Turing’in matematik alanına daha çok ilgi duyması üniversitede Cambridge Kings Kolej’e gitmesine sebep oldu. Üstün bir dereceyle diploma alan Turing, merkezi limit teoremitezi ile kolejde akademik üye seçilmiştir. İleriki yıllarda Princeton Üniversitesi’nde de çalışan ve buradan "Felsefe Doktoru" unvanını alan Turing, daha sonra Cambridge’ye dönerek matematik ve kriptolojialanında çalışmalarına devam eder.

 

Kriptoloji alanında devletin çok gizli birimlerinde ve görevlerinde çalışan Alan Turing, 7 Haziran 1954’te temizlikçisi tarafından evinde ölübulunmuştur. Ölüm sebebinin yatağının kenarında bulunan siyanürlüelma sebebiyle zehirlenme olduğu açıklansa da devletin gizli birimlerinde çalıştığı için İngiliz istihbarat servisi tarafından öldürülüp intihar süsü verilmiş olabileceği iddialar arasındadır.