p6 Dennis Ritchie

Dennis Ritchie, 9 Eylül 1941 yılında Amerika’nın New York eyaletinde dünyaya geldi. Harward University Fizik ve Uygulamalı Matematik Bölümünden dereceyle mezun olmuştur. C programlama dili ve Unix işletim sistemini yazan bir bilgisayar mühendisidir.

Mezun olduktan sonra 1967 yılında Bell laboratuvarları bilgisayar bilimleri araştırmaları merkezinde çalışmaya başlamıştır. C programlama dilinin yaratıcısı olmasından dolayı, bugün bilgisayar teknolojisinde üretilen birçok programın babası olarak görülmektedir.

Ken Thompson ile beraber C’Yi yaratan ve Unix’in geliştirilmesinde ciddi katkıları olan bu ikili, halen C programlama dilinin günümüzde bu kadar aktif kullanılmasını sağlayan kişilerdir. Ayrıca Java, C#, C++ gibi modern programlama dillerine de fikir babalığı yapmıştır.

Ünlü Linux sisteminin ilk buluşçuları arasında yer alan Dennis Ritchie, 1983 yılında Turing ödülünün sahibi olmuştur. C programlama dili üzerinde yaptığı başarılı çalışmalar ile dünya çapında en iyi bilgisayar yazılımcısı olarak görülmektedir. Ulusal Teknoloji Madalyasını 27 Nisan 1999’da Thompson ile beraber almıştır. Ayrıca Bill Clinton’dan 1998 Ulusal Teknoloji Madalyasını da almayı başarmıştır.

Bugüne kadar başardığı konular üzerinden kitaplar yazan Dennis Ritchie, ilk kitabını 1971 yılında Unix Programcısının El Kitabı adı altında çıkartmıştır. Kısa sürede yüz binlerce kişinin satın aldığı bu kitap, daha sonrasında C programlamalarını da kaleme almasıyla beraber,  1978 yılında C Programlama Dili adı altında bir kitap daha yazmıştır.

12 Ekim 2011 yılında hayatını kaybeden ünlü yazılımcı Dennis Ritchie, halen günümüzde aktif olarak kullanılan yazılımı dünyamıza bırakmıştır. Birçok ünlü ismin etkilendiği ve hatta Mark Zuckerberg’in (Facebook kurucusu) Dennis Ritchie’nin kitaplarından ilham aldığı söylenmektedir. Unix için söylediği; “Unix, temelinde oldukça basit bir programdır. Fakat bu programı kullanmak için dahi olmak gereklidir!” sözü ile fenomen olmuştur.