Tanıtım

Makine Mühendisliği, mekanik sistemlerin analizi, tasarımı, üretimi ve bakımı için fizik prensiplerinin uygulanmasını içeren bir mühendislik disiplinidir. Makine mühendisliği, en eski ve en geniş mühendislik disiplinlerinden biridir.

Makine mühendisliği, mekanik, kinematik, termodinamik, akışkanlar mekaniği ve enerji gibi temel kavramların iyi bir şekilde anlaşılmasını gerektirir. Makine mühendisleri, motorlu taşıtlar, uçaklar, ısıtma ve soğutma sistemleri, deniz taşıtları, üretim tesisleri, endüstriyel ekipman ve makineler, robotik, tıbbi cihazlar ve daha fazlasını tasarlamak ve analiz etmek için temel ilkelerin yanı sıra alandaki diğer bilgileri kullanır.

Mühendislik faaliyetlerinin en eskisi ve en geniş mühendislik alanı olan makine mühendisliği, makineler, enerji ve imalat yöntemleri ile ilgilenir. Makine mühendisleri takım tezgâhlarının yanı sıra endüstrinin tüm dalları için makineler ve donanımlar tasarlar ve imal ederler. Örneğin; türbinler, baskı presleri, hafriyat makineleri, besin işleyiciler, iklimlendirme ve soğutma sistemleri, yapay kalpler ve uzuvlar, uçaklar, dizel lokomotifler, otomobiller, kamyonlar, kitle ulaşım araçları için motorlar vb. Makine mühendisi, çalıştığı kurumun yapısına göre, mekanik sistemlerin, gaz ve buhar tribünlerinin, vidalı veya pistonlu kompresörlerin, nükleer reaktörlerin, içten yanmalı motorların, soğutma, ısıtma, havalandırma sistemlerinin tasarımını yapar, geliştirir. Bunu yaparken kullanışlılık ve ucuzluk faktörlerini göz önünde bulundurur.

Makine Mühendisliği Bölümü Anabilim Dalları:

Makine mühendisliği programı, her türlü mekanik sistemlerin ve enerji dönüştürüm sistemlerinin tasarımı, geliştirilmesi, üretiminin planlanması ve bakım konularında eğitim ve araştırma yapar. Bölümümüzde halihazırda, Mekanik, Makine Teorisi ve Dinamiği, Konstrüksiyon-İmalat, Enerji ve Termodinamik olmak üzere beş anabilim dalı mevcuttur.

Toplamda 10 Profesör, 5 Doçent, 7 Doktor Öğretim Üyesi ve biri Doktor olmak üzere 7 Araştırma Görevlisinden oluşan 29 öğretim elemanı tam zamanlı olarak görev yapmaktadır. Ayrıca üç teknik personel, iki bölüm sekreteri bulunmaktadır.  Lisansüstü eğitimde 224 yüksek lisans, 41 doktora öğrencisi eğitimlerine devam etmektedir.