ELE-208 Elektronik Devreleri Laboratuvarı-I Dersini Alan Öğrencilerimizin Dikkatine

 

Değerli Öğrenciler;

Laboratuvar ortamları İş Sağlığı ve Güvenliği kriterlerine göre tehlikeli sayılan iş ortamlarıdır. Bu sebeple aşağıda ayrıntılı olarak belirlenen kurallara tüm öğrencilerimizin uyması; gerek iş kazaları ve meslek hastalıklarının olası risklerinin azaltılması yönünden gerekse dersimizin verimliliği açısından son derece önemlidir. Unutmayınız ki laboratuvar dersleri, öğrencilerin öğrendikleri teorik bilgileri uygulamaya dönüştürdükleri, temel beceri ve yeteneklerini geliştirdikleri fırsatlardır. Dersimiz, ön hazırlık aşaması ve deney aşaması olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır.

Dersin olduğu saatlerde derse katılım gösteren tüm öğrencilerin, 03.04.2020 tarihli 89780865-153 nolu İçişleri Bakanlığı Genelgesi’ne istinaden, Covid 19 pandemisi gereği, maske takması zorunludur. Maske takmadan laboratuvara girilmesine izin verilmeyecektir.

  1. Laboratuvar ortamları 6331 sayılı İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU kapsamında değerlendirilmesi gereken iş ortamlarındandır.  Bu kapsamda, tüm öğrencilerimizin kişisel tedbirlerini almaları zorunludur. Laboratuvarlarda Uyulması Gereken Genel Kuralları dikkatlice okuyunuz.
  2. Derse katılım gösteren tüm öğrencilerimiz derste iş güvenliği gözlüğü takmaları zorunludur(gözlüklü olan öğrencilerimiz de iş güvenliği gözlüğünü yanında bulundurması zorunludur). İş güvenliği gözlüğünü getirmek ön hazırlık değerlendirmeleri kapsamında yer almaktadır. İş güvenliği gözlüğünüzün olmaması durumunda derse katılımınız mümkün olmayacaktır.
  3. 2021-2022 bahar yarılında ELE 208 Elektronik Devreleri Laboratuvarı-I dersini ilk defa döneminde alan öğrenciler (devam zorunluluğu bulunan) deneylere katılacak olup dersi devam zorunluluğu olmayan öğrenciler (FF, FD ile kalan öğrenciler) ise derse katılmayacaktır.
  4. Laboratuvar puanınızın hesaplanabilmesi için derse en az %80 katılım sağlamanız gerekmektedir. %80’in altında katılım göstermeniz durumunda laboratuvar puanınız 0 (sıfır) olarak yılsonu notunuza yansıyacaktır.
  5. Devam zorunluluğu bulunan öğrenciler için değerlendirme: %25 Ara sınav + %25 Laboratuvar puanı + %50 Yılsonu Sınavı şeklinde uygulanacaktır.
  6. Devam zorunluluğu bulunmayan öğrenciler için değerlendirme: %50 Ara sınav + %50 Yılsonu sınavı şeklinde uygulanacaktır.
  7. Laboratuvar grup gün ve saat seçimlerinizi 04.03.2022 tarihinde E10-207 kapısında asılacak liste ile yapabilirsiniz.(Sadece devam zorunluluğu olan öğrenciler için)

1. Dersin ön koşulu, ön hazırlık çalışmalarını belirtilen kurallar uyarınca yapmaktır.

2. Her deney için gerekli olan açıklamalar ve sorular deney föylerimizde mevcuttur.

3. Deney föylerindeki devrelerin ve tüm aşamalarının simülasyonlarının yapılması zorunludur.

4. Ön hazırlıklar online olarak hazırlanmayacak olup isteğe bağlı olarak defter üzerine ya da A4 kâğıt kullanarak dosya formatında hazırlanabilir. Ön hazırlıkların istenilen formatta eksiksiz olarak hazırlanması gerekmektedir.

5. Simülasyon yapılmamış, özensiz(okunmayan, defterden kopartılmış sayfalara yazılan…), eksik vb. ön hazırlıklar kabul edilmeyecek olup bu durumda öğrencinin derse katılımı mümkün olmayacaktır. Aynı şekilde ön hazırlığını hiç yapmamış öğrencinin de derse katılımı mümkün olmayacaktır.

6. Ön hazırlıklarınız için gerekli olan yazım kısımları arzu ederseniz bilgisayar ortamında yazabilirsiniz ya da tükenmez kalem, pilot kalem kullanarak (kurşun kalem geçerli değildir) el yazısı olarak da yazabilirsiniz. Eğer bilgisayar ortamında ön hazırlığınızı yapmak isterseniz araştırmalarınızı kendinizin yazarak yaptığınızdan emin olunuz. İnternet web sayfası üzerinden kopyala/yapıştır şeklinde hazırlamış olduğunuz ön hazırlıklarınız ‘özensiz’ başlığı altında kabul edilmeyecektir.

7. Deney föyleri içerisinde yer alan tüm devre ve aşamalarının simülasyonlarının yapılması gerekmektedir. Simülasyon programı için tercih ettiğiniz herhangi bir elektronik simülasyon programını (Multisim, Proteus, Pspice, Altium Designer vb.) kullanabilirsiniz. Yaptığınız simülasyonlarınızı ekran alıntısı yaparak ön hazırlıklarınıza eklemeniz gerekmektedir. Ekran alıntısı yaptıktan sonra her resim üzerinde kesinlikle adınız, soyadınız ve öğrenci numaranız bulunmak zorundadır. Kime ait olduğu belli olmayan simülasyon çıktıları geçerli değildir.

8. Derse katıldığınızda ön hazırlıklarınızı kontrol için hazır bir şekilde masanızın üzerine koyunuz, kontrol edilen ön hazırlıklar kontrol eden öğretim elemanı tarafından paraflanacaktır.

9. Ön hazırlıklarınızı kesinlikle kendi şubenizdeki veya başka şubelerdeki arkadaşlarınızla paylaşmayınız. Bu konudaki hassasiyet ve sorumluluk size aittir.

  1. Deney sırasında öğretim elemanının sizlere belirttiği deney adımlarını yapmanız yeterli olacaktır.
  2. Pandemi koşulları kapsamında her öğrenci bireysel olarak deneye katılacak olup grup çalışmaları olmayacaktır. Bireysel olarak derse katılan öğrenci kendi ön hazırlığından, kendi deneyinden, kendi raporundan sorumlu olacaktır.
  3. Sizlere yayınlanmış olan şube içi grup saatlerine uyunuz, derse geç kalmayınız. Derse geç kalmanız durumunda derse girmeniz mümkün olmayacaktır.
  4. Derse gelirken deney için gerekli tüm devre elemanları, ölçüm cihazları ve bunları kullanabilmek için gerekli teçhizatın getirilmesi tamamen öğrenciye aittir. Dönem içinde yapılacak tüm deneyler bölüm web sayfamızda mevcuttur(güncelleme olması durumunda yine web sayfamız üzerinden sizlere duyurusu yapılır). Deney föylerinde yer alan malzeme listesini yine o deney föyündeki tüm devrelerle karşılaştırarak temin ediniz. Malzeme listesi ile deney devreleri arasında farklı devre elemanları olabilir. Kontrol etmek ve tüm devre elemanlarını eksiksiz temin etmek öğrencinin sorumluluğundadır.
  5. Deney sırasında lazım olacak devre elemanlarınızın kesinlikle yedeklerini yanınızda bulundurunuz. Özellikle yarı iletken devre elemanlarınızın en az 4-5 adet yedeği yanınızda bulunmalıdır. Deney sırasında sizlere malzeme temin edilmesi mümkün değildir. Eksik olan malzemelerinizin laboratuvar ortamında ders esnasında başka masalardan(arkadaşlarınızdan) temin edilmesine kesinlikle izin verilmeyecektir. O yüzden derse gelmeden önce malzemelerinizi kontrol ediniz.
  6. Her hafta yapmış olduğunuz deneylerin raporlarının bireysel olarak hazırlanılması gerekmektedir. Deney raporları için rapor yazım kuralları web sayfamızda doküman arşivimizde mevcuttur. Deney raporları bilgisayar ortamında hazırlanmalı ve .pdf formatında sdu.edlab1@gmail.com e-posta adresine gönderilmesi gerekmektedir. E-posta konu başlığı "ÖğrenciNo_AdSoyad_DeneyNo" biçiminde, dosya ismi de benzer şekilde "ÖğrenciNo_AdSoyad_DeneyNo.pdf" biçiminde olmalıdır. Deney raporlarınızı en geç bir sonraki hafta yeni deneye başlamadan önce gönderilmesi gerekmektedir. Geç gönderilen deney raporları değerlendirmeye alınmayacaktır. 

Yapılacak deneylerin listesi sıralı bir biçimde aşağıda verilmiştir. Deney föylerine doküman arşivinden ulaşabilirsiniz.

Deney 1 - MANTIK DEVRELERİ VE İKİLİ DEVRELER

Deney 2 - İŞLEMSEL YÜKSELTEÇLERİN DOĞRUSAL UYGULAMALARI

Deney 3 - DİYOT KARAKTERİSTİKLERİ

Deney 4 - DİYOTLU KIRPICI, KENETLEME VE DOĞRULTMA DEVRELERİ

Deney 5 - BJT’Lİ YÜKSELTEÇLER

Deney 6 - FET’Lİ YÜKSELTEÇLER

Deney 7 - TRANSİSTÖRÜN ANAHTAR DAVRANIŞLARI

Deney 8 - ALÇAK FREKANS GÜÇ YÜKSELTEÇLERİ VE ÇIKIŞ KATLARI

Öğrencilerimizin deneye gelmeden önce aşağıda bağlantıları verilen videoları izlemeleri gerekmektedir.

Multisim simülasyon programı ile ilgili ders videosunu izlemek için lütfen buraya tıklayınız.

Osiloskop ve sinyal jeneratörünün kullanımı ile ilgili ders videosunu izlemek için lütfen buraya tıklayınız.

Yayın Tarihi: 02/03/2022
Okunma Sayısı: 1891