2024 Yatay Geçiş İle Kayıt Yaptıran Öğrenciler İçin Ders Muafiyet İşlemi

Bu duyuru sadece bölümümüze 2024 Yatay Geçiş ile kayıt yaptıran öğrenciler içindir.

 

Yatay geçiş ile bölümümüze gelen öğrencilerimizin öğrenci bilgi sistemi üzerinden ders seçme/ders kaydı yapmasına gerek yoktur. Yatay geçiş ile gelip eğer her hangi bir muafiyet talebiniz yok ise bireysel olarak Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğrenci İşleri Birimine gidip ders kaydınızı yaptırınız.

 

Süleyman Demirel Üniversitesi Ders Muafiyet ve İntibak İşlemleri Yönergesine ulaşmak için tıklayınız.

 

Muafiyet ve İntibak işlemleri için başvuru “Süleyman Demirel Üniversitesi Ders Muafiyet ve İntibak İşlemleri Yönergesine” göre aşağıdaki maddede belirtilmiştir.

MADDE 5 – (1) ÖSYM tarafından yapılan sınavlarla yerleştirilen veya yatay geçişle gelen öğrencilerin, eğitim-öğretime başladıkları yarıyılın ilk  iki haftası içinde ilgili bölüm başkanlığına muafiyet için dilekçeyle başvurmaları gerekir. Hazırlık sınıfı olan programlarda öğrencilerin muafiyet işlemleri önlisans ve lisans derslerinin başladığı dönemde yapılır.  Öğrencilerin sonraki yarıyıl/yıllarda yapacakları muafiyet talepleri kabul edilmez.
 

Üniversitemiz Bilgi İşlem Daire Başkanlığı tarafından http://sdunet.sdu.edu.tr portalında SDÜ FORMS içerisine “Muafiyet ve İntibak İşlemleri” modülü eklenmiştir. Bu modül ile ilgili yardım dokümanına ulaşmak için tıklayınız.

Önceki üniversitenizde aldığınız dersleri bölümümüzdeki derslerle kıyaslamanız için Süleyman Demirel Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Ders Planı ve İçerikleri'ne buradan ulaşabilirsiniz. Açılan sayfada sol menüden “Dersler” sekmesine tıklayınız. İçeriğini görüntülemek istediğiniz dersin "Ders Kodu" veya sol tarafında yer alan bilgi ikonuna tıklayabilirsiniz.

 

Başvuru sırasında dikkat edilecekler:

1. “Muafiyet ve İntibak İşlemleri” modülüne yüklenecek transkript:

        • e-Devlet sistemi üzerinden transkriptinizi alabilirsiniz veya okullarınızdan önceden aldığınız web ortamından doğrulanabilir şekilde olanını kullanabilirsiniz.
        • Elektronik ortamlardan alınan veya e-imzalı olan transkriptiniz doğrulanabilir olması gerekmektedir. Geçerliliği doğrulanamayan öğrencilerin muafiyet işlemi yapılamaz.(Yüklemeden önce kendi transkriptinizi kendiniz doğrulayınız.)
        • Islak imzalı ve mühürlü transkripti olan öğrenciler bu belgelerin taranmış halini sisteme yükleyecek ayrıca orijinallerini Komisyon Başkanı Dr.Öğr.Üyesi Turgay AYDOĞAN’a teslim edeceklerdir.
        • Birden fazla bölüme ait transkripti olan öğrencilerin bu belgeleri tek bir PDF dokümanı olarak sisteme yükleyeceklerdir.

2. “Muafiyet ve İntibak İşlemleri” modülüne her ders için ders içeriği yüklenmesi gerekmektedir.

      • Ders içeriği e-İmzalı ve geçerliliği doğrulanabilir bir belge ise, PDF dokümanı olarak sisteme yükleyiniz.
      • Ders içeriği ıslak imzalı ve mühürlü bir belge ise, belgenizi taratıp PDF dokümanı olarak sisteme yükleyiniz. Ayrıca orijinallerini Komisyon Başkanı Dr.Öğr.Üyesi Turgay AYDOĞAN’a teslim ediniz.
      • Ders içeriğinin önceki üniversitedeki web ortamındaki bağlantı adresini biliyorsanız (DİKKAT: En doğru bilgi için bunu bulup sisteme yazmanızı tavsiye ediyoruz.) modülde ilgili yere bu adresi yazınız. (Bilgi Paketi, Ders İçeriği, Ders Kataloğu isimlerinde önceki üniversitenizde farklı isimlerde olabilir.)

3. Bölümümüzde UOS kodlu farklı bölümlerden alınan sosyal seçimlik dersler var. Bu dersler 3. sınıf güz ve bahar yarıyılında alınıyor. Önceki üniversitenizde farklı bölümlerden aldığınız dersleri bu dersler ile eşleştirebilirsiniz.

4. Öğrencilerimizin önceden hazırlık eğitimi alma durumlarına göre farklı dersler almaları gerekmektedir. Aşağıdaki tabloda alınması gereken dersler belirtilmiştir. Hazırlık eğitmi alan öğrencilerin, başarılı olsun veya olmasın kurallar gereği ilgili dersleri alması gerekmektedir.

Önceden hazırlık eğitimi alan öğrencilerin alması gereken dersler;

      • ING-111 kodlu İngilizce I (Hazırlık Eğitimine Tabi Olan Öğrenciler İçin)
      • ING-112 kodlu İngilizce II (Hazırlık Eğitimine Tabi Olan Öğrenciler İçin)

Önceden hazırlık eğitimi almayan öğrencilerin alması gereken dersler;

      •  ING-101 kodlu İngilizce I
      • ING-102 kodlu İngilizce II

Önceden hazırlık eğitimi alanlar; 1.sınıfta başarılı olduğu İngilizce dersleri yerine aşağıdaki derslerden muafiyet talebinde bulunabilir:

      • ING-111 kodlu İngilizce I (Hazırlık Eğitimine Tabi Olan Öğrenciler İçin)
      • ING-112 kodlu İngilizce II (Hazırlık Eğitimine Tabi Olan Öğrenciler İçin)

Önceden hazırlık eğitimi almayanlar; 1.sınıfta başarılı olduğu İngilizce derslerine yerine aşağıdaki derslerden muafiyet talebinde bulunabilir:

      • ING-101 kodlu İngilizce I
      • ING-102 kodlu İngilizce II

5. Bölümümüzde 20 iş günü YAZILIM ve 20 iş günü DONANIM konulu staj yapılması zorunludur. Stajdan muafiyet talebinde bulunmak isteyen öğrenciler; önceden yalnızca Bilgisayar Mühendisliği bölümüne ait bir staj yaptılar ise ancak başvurusu kabul edilebilir. Stajın muaf kabul edilebilmesi için ise; daha önceden yapılan stajlara ilişkin transkript belgesi, onaylı staj raporu, staj yapılan firma bilgisi, yetkili ünvanı ve ad soyad bilgileri ile staj iş günü süresini içeren belgeleri komisyona elden teslim etmek zorundadır. Aksi durumda staj muafiyeti dikkate alınmayacaktır. MYO veya diğer bölümlerde yapılmış stajlar ile evrakları ibraz edilemeyen stajlar dikkate alınmaz.

6. Bölümünüzde gördüğünüz 1 ders eğer içerik ve ulusal kredi olarak yeterli ise, bölümümüzdeki 2 ayrı derse muaf olmak için eşleştirilebilir. Örneğin; Lojik Devreler veya Mantık Devreleri dersini önceden tek bir ders olarak gördüyseniz ve hem içerik hem de kredi bakımından bölümümüzdeki Lojik Devreler I ve Lojik Devreler II derslerini %75 olarak kapsıyor ise, önceden aldığınız dersinize karşılık olarak bu 2 ders için ayrı ayrı başvuru yapabilirsiniz.

7. Bölümümüzde Fizik ve Fizik Laboratuvarı ayrı 2 derstir. Önceki bölümünüzde tek bir ders olarak gördüyseniz; bu iki derse ayrı ayrı muaf olmak için talepte bunununuz. Komisyonun incelemesi sonucunda hem Fizik hem de Fizik Laboratuvarı derslerinden muaf sayılabilirsiniz. Fizik dersiniz için lütfen hem Fizik hem de Fizik Laboratuvarı dersleri için ayrı ayrı eşleştirme mutlaka yapınız.

8. Daha önce MYO’larda aldığınız dersler var ise, bölümümüzde uygun derslere karşılık olabilecek derslerin listesi Tablo-1’de verilmiştir. Tablo-1’de olmayan bölümümüz derslerinin, MYO'lardan alınan herhangi bir derse karşılık muafiyeti yapılmayacaktır. *Bu tablo sadece MYO’dan alınan dersler için geçerlidir. Fakülteden veya enstitülerden alınan dersler için; herhangi bir ders kısıtlaması olmayıp sadece ders saati ve içerik yönünden en az %75 benzer olma şartı aranacaktır.

Tablo-1: MYO derslerinin eşleştirilebileceği bölüm dersleri

Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Kredisi
ATA-160 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I 2
ATA-260 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II 2
TUR-170 Türk Dili I 2
TUR-270 Türk Dili II 2
ING-101 İngilizce I 2
ING-102 İngilizce II 2
FIZ-145 Fizik I 3
BIL-403 Mesleki Yabancı Dil I 2
BIL-412 Mesleki Yabancı Dil II 2
BIL-107 Algoritma ve Programlama 3.5
BIL-106 Grafik ve Animasyon 2.5

 

Başvuruların Değerlendirmesi:

1. Yatay geçiş ile bölümümüze gelen öğrencilerimizin öğrenci bilgi sistemi üzerinden ders seçme/ders kaydı yapmasına gerek yoktur.

2. Yatay geçiş ile gelip eğer her hangi bir muafiyet talebiniz yok ise bireysel olarak Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğrenci İşleri Birimine gidip ders kaydınızı yaptırınız.

3. Öğrenciler muafiyet için eğitim öğretim yılının ilk 2 haftası sonuna kadar başvuru yapabilirler. Sonraki haftalarda yapılan başvurular dikkate alınmaz.

4. Komisyon tarafından başvurularınız değerlendirilirken hatanız var ise sistemden başvurunuz “GERİ” alınacak ve başvurunuzu tekrar yapmanız gerekecektir. Bu süreçte eposta adreslerinizi düzenli olarak kontrol etmelisiniz.

5. Başvurular bittikten sonra komisyon inceleme süreci başlar.

6. Öğrencilerin başvuruların sonuçlandırılmasına kadarki sürede derslerini takip etmesi ve devamsızlığa dikkat etmesi gerekir.

7. Komisyon değerlendirmesi, fakülte yönetim kuruluna sonuçların gönderilmesi ve öğrenci işleri biriminin sonuçları sisteme eklemesi yaklaşık 5.Haftada sonuçlanır.

8. Ders muafiyetininiz değerlendirildikten ve sonuçlandırıldıktan sonra;

  • Dersleriniz öğrenci işleri birimi tarafından öğrenci bilgi sistemine eklenecektir.
  • Aşağıdaki kurala göre sınıf intibakınız yapılacaktır:

MADDE 8 – (1) Öğrencinin eğitim-öğretim programında yer alan tüm dersler içerisinde muaf olduğu derslerin kredisi 30 kredi (AKTS)’den  az ise 1 inci sınıfa, 30-89 kredi (AKTS) ise 2 inci sınıfa,  90-149 kredi (AKTS) ise 3 üncü sınıfa, 150 kredi (AKTS) ve üzeri ise 4 üncü sınıfa intibak edilir.

  • Hangi sınıfa intibak edildiyseniz o sınıfta muaf olduğunuz ders AKTS'si kadar üst yarıyıldan ders alabilirsiniz. Bunu yapmak için bireysel olarak Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğrenci İşleri Birimine gidip ders kaydınızı tamamlayınız.

i.  DİKKAT: Eğer 1.sınıfa intibak oldunuz ve 6 AKTS lik 1.sınıf Güz dönemi derslerinden muaf olduysanız; öğrenci işlerine gidip 2.sınıf Güz döneminden en fazla 6 AKTS lik ders ekletebilirsiniz.

ii. DİKKAT: Eğer 2.sınıfa intibak oldunuz ve 10 AKTS lik 2.sınıf Güz dönemi derslerinden muaf olduysanız; öğrenci işlerine gidip 3.sınıf Güz döneminden en fazla 10 AKTS lik ders ekletebilirsiniz.
iii. İntibak olduğunuz sınıfın GÜZ dönemindeki Muaf sayıldığınız AKTS toplamı önemli.
iv. Bu işlemler Muafiyet sonuçlarının açıklandığı HAFTA yapılmalıdır. Sonraki haftalarda öğrenci işlerinin ders ekleme yetkisi yoktur.

 

İtiraz:

Ders muafiyeti başvurusundan sonra öğrencilerimizin Öğrenci Bilgi Sisteminden (OBS) derslerinin muafiyet durumunu takip etmeleri gerekmektedir. Öğrencilerimizin muaf oldukları dersler OBS sistemine işlendiği tarihten itibaren 1 hafta itiraz süreleri bulunmaktadır.

İtiraz talebiniz olması durumunda bireysel olarak bölüm sekreterliğine dilekçe ile başvuru yapmalısınız. Ayrıca işlemleri hızlandırmak adına Komisyon Başkanı Dr.Öğr.Üyesi Turgay AYDOĞAN ile görüşünüz.

Yayın Tarihi: 19/09/2024
Okunma Sayısı: 571