Genel Bilgiler

 

 

SDÜ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

TARİHÇE

Süleyman Demirel Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü, Göller Bölgesinde Sanayi ve Teknolojilerdeki gelişmelere paralel olarak bölgede hizmet vermek amacıyla 1994-1995 eğitim-öğretim yılında Yüksek Lisans, 1995-1996 eğitim-öğretim yılında Lisans, 2010-2011 eğitim-öğretim yılında doktora düzeyinde Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği olarak eğitim-öğretime başlamış ve 2019 yılına kadar Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği olarak faaliyet göstermiştir. Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı 75850160-104.01.02.01-E.537 sayılı yazı ile Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü'nün adı Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü olarak değiştirilmiştir.

Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü, elektronik sektöründeki hızlı teknolojik gelişime uyum sağlayarak, yeni teknolojik gelişmeleri takip edebilen, tasarım geliştirme, üretim ve uygulama aşamalarını planlayıp, yürütülmesini sağlayabilecek, sağlam bir bilimsel ve teknik bilgi birikimi kazanmış mühendisler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

ANABİLİM DALLARI: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü bünyesinde 7 anabilim dalı bulunmaktadır:

1. Elektromagnetik Alanlar ve Mikrodalga Tekniği
2. Telekomünikasyon
3. Devreler ve Sistemler Teorisi
4. Elektronik
5. Elektrik Makinaları 
6. Elektrik Tesisleri 
7. Kontrol ve Kumanda Sistemleri


EĞİTİM ÖĞRETİM: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü'nde Türkçe eğitim uygulanmaktadır. Öğrenciler seçmeli olarak Yabancı Diller Yüksek Okulu'nda hazırlık sınıfına devam edebilirler. 1. sınıfta temel mühendislik bilimleri dersleri ile elektronik mühendisliğinin temelleri atılır. 2. sınıf eğitimi elektronik devreler, devre analizi ve elektromagnetik alanlar konularında yoğunlaşmaktadır. Son iki yılın eğitimi ise temel olarak, haberleşme sistemleri, dijital sistemler, kontrol sistemleri ve mikroişlemciler alanlarında dersleri içermektedir. Dördüncü sınıf öğrencileri kendi yaratıcılıklarını, bilgilerini ve mevcut teknolojiyi kullanarak bir mühendislik projesi hazırlamaktadırlar. Elektrik-Elektronik Mühendisliği'nden mezun olabilmek için öğrencilerin 240 kredilik (AKTS) derslerini ve ayrıca 30 iş günlük elektronik  ve 25 iş günlük haberleşme stajlarını tamamlamış olmaları gerekmektedir. Programdan mezun olabilmek için gerekli olan staj yerinin seçimi öğrenciye bırakılmıştır. Kendi imkanları doğrultusunda staj yeri bulamayan öğrencilerin okulda faaliyet gösteren araştırma merkezlerinde staj yapmaları konusunda yardımcı olunmaktadır.

ERASMUS ve MEVLANA Programları: Üniversitemizin ERASMUS ve MEVLANA değişim programları çerçevesinde yurtdışındaki üniversitelerle yapmış oldukları anlaşmalar sayesinde bölümümüz lisans ve lisansüstü öğrencileri eğitimlerine bir bölümünü yurtdışındaki üniversitelerde devam etme imkanı bulabilmektedirler.

PROJE: Yetenekli ve başarılı öğrencilerimiz için öğretim üyelerinin projelerinde çalışıp burs alma ve kendini geliştirebilme imkanı mevcuttur.

KARİYER: Mezunlarımız Türk Telekom, Türk Kablo, TRT, Türk Hava Yolları, Askeri Elektronik Sanayi gibi kuruluşlarda, elektronik alet ve cihaz üreten firmaların yanı sıra haberleşme, tıp elektroniği, bilgisayar, tekstil, konularında faaliyet gösteren tüm kamu ve özel sektör kuruluşlarında çalışabilirler. İşletmelerde otomasyon sürecinin başlaması ve üretimin olduğu her sektörde elektronik sistemlerinin kullanılması nedeniyle, bölüm mezunlarının çalışma alanları ve iş bulma olanakları fazladır. Mezunların iş bulma sıkıntılarının olmamasının yanı sıra, iyi maddi koşullarda çalışabilmektedirler.