2023 YKS Sınavıyla Kayıt Yaptıran Öğrencilerimizden Varsa Daha Önce Başka Üniversite(ler)/Bölüm(ler)de Aldıkları Derslerle İlgili Muafiyet Başvuruları Hakkında

Bu duyuru sadece bölümümüze 2023 YKS sınavıyla kayıt yaptıran öğrencilerden, bölümümüze gelmeden önce başka üniversite(ler)de/bölüm(ler)de ders almış olan ve bu derslerle ilgili muafiyet talebi olanlar içindir.

 

Süleyman Demirel Üniversitesi Ders Muafiyet ve İntibak İşlemleri Yönergesine ulaşmak için tıklayınız.

 

2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı Güz yarıyılında, 2023 YKS sınavıyla bölümümüze kayıt yaptıran öğrencilerimizin, varsa daha önceden başka üniversite(ler)/bölüm(ler)den aldıkları derslerle ilgili muafiyet talebi başvuruları bölüm sekreterliğimize 13 Ekim 2023, Cuma günü mesai bitimine kadar şahsen yapılacaktır. Başvuruda verilmesi gereken evraklar (5 Adet) aşağıda belirtilmiştir. Ayrıca, Evrak 2 ve 4’ün word dosyalarının e-posta yoluyla fatihgokce@sdu.edu.tr’ye gönderilmesi gerekmektedir. Başvurunun nasıl yapılacağı ile ilgili olarak aşağıdaki açıklamaları dikkatli bir şekilde okuyunuz.

 

Önemli Not: 2023 YKS sınavıyla kayıt yaptıran ve ders muafiyet talebi için bu duyurunun ilanından önce elden veya farklı bir şekilde başvuru yapan öğrencilerimiz varsa, bu öğrencilerimizin başvurularını aşağıdaki açıklamalar doğrultusunda yenilemeleri gerekmektedir. Ayrıca öğrencilerimizin ders muafiyeti ve intibakıyla ilgili olarak güncel duyuruları takip etmeleri gerekmektedir.

 

  • Evrak 1: Ders muafiyeti ve intibak işlemlerini talep ettiğinize dair dilekçe. (Dilekçeyi buradan indirebilirsiniz.)

 

  • Evrak 2: Ders muafiyet çizelgesi dilekçesinin (buradan indirebilirsiniz) bilgisayar ortamında doldurulup, çıktısı alınıp imzalanmış hali. Ayrıca, bu belgenin word dosyasının e-posta yoluyla fatihgokce@sdu.edu.tr’ye gönderilmesi gerekmektedir.

Not: Dilekçe doldurulurken, daha önce alınan derslerin bilgileri (Dersin kodu, dersin adı, dersin saati, harf notu) her satıra bir ders gelecek şekilde yazılacaktır. Her satırın karşısına Süleyman Demirel Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü ders içeriklerinden bakılarak, ders saati ve içeriği uyan ders bilgileri (Dersin kodu, dersin adı, dersin saati, dersin AKTS’si) yazılacaktır (Süleyman Demirel Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü ders planı ve içerikleri için tıklayınız. Linkte sol menüden “Dersler” sekmesine tıklayınız.). Yazılan derslerin, bölümümüz derslerine ders saati ve içerik yönünden en az %75 benzerlik göstermesi gerekmektedir. (Önceden almış olduğunuz dersi ve bölümümüzde muaf olmak istediğiniz dersi açık ve anlaşılır biçimde bir satıra yazınız.) Meslek Yüksek Okullarında (MYO) alınan derslerle ilgili olarak, aşağıda diğer önemli açıklamalar kısmında belirtilen hususlara dikkat ediniz.

 

  • Evrak 3: Daha önceki üniversiteye ait elektronik doğrulama özelliği bulunan veya ıslak imzalı ve mühürlü transkriptiniz. Elektronik doğrulama özelliği bulunan transkriptler ilgili üniversiteye ait doğrulama sistemi üzerinden doğrulanacaktır. Doğrulama özelliği olmayan transkriptler, ıslak imzalı ve mühürlü olmalı; kesinlikle orijinal belge verilmelidir.

 

  • Evrak 4: Daha önceki üniversiteye ait ve aşağıda belirtilen şartları sağlayan Ders İçerikleri. Her üniversite ve bölümün kendi resmi web sayfasında bulunan ders içeriklerinin sadece internet erişim link(ler)i, buradan indireceğiniz word belgesi içerisine eklenip, çıktısı alınıp imzalanarak başvuru dosyalarına eklenmelidir. Ayrıca, bu belgenin word dosyasının e-posta yoluyla fatihgokce@sdu.edu.tr’ye gönderilmesi gerekmektedir. Sadece muafiyet talebinde bulunduğunuz derslerin içeriklerinin erişim link(ler)i yeterli olacaktır. Burada ders içeriklerini Word belgesi içerisine kopyalamanız istenmediğine, sadece ders içeriklerinin internet erişim link(ler)ini belirtmeniz gerektiğine dikkat ediniz.

Not: Erişim linki olmayan durumlarda, ilgili bölümden alınmış olan ders içeriklerinin ıslak imzalı ve mühürlü hali başvuruya eklenmelidir. Transkriptte verilen ders adlarının ve kodlarının, gönderdiğiniz ders içerikleri ile uyuşması gerekmektedir; uyuşma olmaması durumunda ilgili dersten/derslerden muafiyet talebi reddedilecektir.

 

  • Evrak 5: Onaylı Ders Planı. Eğer transkript (Evrak 3) veya ders içeriklerinde (Evrak 4) ders saati bilgisi yoksa bu belge eklenmelidir. Transkript veya ders içeriklerinde ders saati bilgisi bulunuyorsa bu belgeyi eklemenize gerek yoktur.

 

Başvuru ile ilgili diğer önemli açıklamalar:

  • Birden fazla bölüme ait transkripti olan öğrencilerin, okudukları her bir bölüm için ayrı ayrı hazırladıkları Evrak 1, 2, 3, 4 ve 5’i teslim etmeleri gerekmektedir.
  • Daha önce MYO’larda aldığınız dersler var ise, bölümümüzde uygun derslere karşılık olabilecek derslerin listesi aşağıda verilmiştir. Tabloda olmayan bölümümüz derslerinin, MYO'lardan alınan herhangi bir derse karşılık muafiyeti yapılmayacaktır. Tabloda bulunan derslere karşılık, içerik ve saat yönünden uygun olan ve MYO'da almış olduğunuz derslerinizi kullanarak dilekçenizi doldurunuz.
Dersin Kodu Dersin Adı Kredisi
ATA-160 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I 2
ATA-260 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II 2
TUR-170 Türk Dili I 2
TUR-270 Türk Dili II 2
ING-101 İngilizce I 2
ING-102 İngilizce II 2
FIZ-145 Fizik I 3
BIL-403 Mesleki Yabancı Dil I 2
BIL-412 Mesleki Yabancı Dil II 2
BIL-107 Algoritma ve Programlama 3.5
BIL-106 Grafik ve Animasyon 2.5

*Bu tablo sadece MYO’dan alınan dersler için geçerlidir. Fakülteden veya enstitülerden alınan dersler için, herhangi bir ders kısıtlaması olmayıp sadece ders saati ve içerik yönünden en az %75 benzer olma şartı aranacaktır.

  • Bölümümüz müfredatında bulunan zorunlu stajlar için staj muafiyeti başvurusunda bulunmak isteyen öğrencilerin, öncelikli olarak bölümümüz staj şartlarını incelemeleri önerilir. Bölüm staj işlemleri için gerekli şartları ve yönergeyi görüntülemek için tıklayınız. Öğrenciler; MYO'da yapılan, Bilgisayar Mühendisliği bölümü ile eş değerliği bulunmayan bölümlerde yapılan, 20 iş günü altında yapılan veya belgeleyemedikleri stajlar için muafiyet başvurusunda bulunamazlar. Staj muafiyetinin değerlendirilebilmesi için; daha önceden yapılan stajlara ilişkin transkript belgesi, onaylı staj raporu, staj yapılan firma bilgisi, yetkili ünvanı ve ad soyad bilgileri ile staj iş günü süresini içeren belgeleri komisyona teslim etmek zorundadır. Aksi durumda staj muafiyeti dikkate alınmayacaktır.
  • Ders muafiyeti başvurusundan sonra öğrencilerimizin Öğrenci Bilgi Sisteminden (OBS) derslerinin muafiyet durumunu takip etmeleri gerekmektedir. Öğrencilerimizin muaf oldukları dersler OBS sistemine işlendiği tarihten itibaren 1 hafta itiraz süreleri bulunmaktadır.
  • İtiraz talebiniz olması durumunda, fatihgokce@sdu.edu.tr’ye e-posta göndererek iletişime geçiniz.
  • Muaf olduğu dersleri sisteme işlenen öğrenciler, öğrenci işleri ile iletişime geçerek ders seçimlerini yapabilirler.
Yayın Tarihi: 25/09/2023
Okunma Sayısı: 447