Sıkça Sorulan Sorular

  • Staj yapmak zorunlu mudur?

Evet. Zorunludur.

  • Staj süresi ne kadardır?

“Yazılım” stajı 20 iş günü, “Donanım” 20 iş günüdür. Stajlardan biri en erken 4. yarıyıl sonunda, diğeri ise 6. yarıyıl sonunda yapılmalıdır. İstenilen staj konusundan başlanabilir.

  • Stajlarımın ikisini de aynı konuda, örneğin iki stajı da yazılım alanında yapabilir miyim?

Hayır, ayrı ayrı iki stajında yapılması gerekir.

  • Staj başvurusunu nasıl yapıyorum?

Staj başvurusu firma tarafından kabul edilen öğrenci, bölüm staj komisyonu tarafından belirtilen başvuru adımlarını takip ederek bölüme zorunlu staj başvurusu yapar. Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Staj Yol Haritası için tıklayınız.

  • Stajlar ile ilgili güncel bilgileri nereden bulabilirim?

Bölüm Staj Komisyonu'ndan bilgi alabilir, bölümün web sayfasında yer alan staj işlemleri sayfasından bilgi edinebilir ve duyurularını takip ederek güncel bilgilerden haberdar olabilirsiniz.

  • Staj yapacağım iş yeri SGK ücretinin kimin ödeyeceğini ve stajımın zorunlu olup olmadığını belgelememi istiyor. Ne yapmalıyım?

SGK ücreti iş kazalarına karşı üniversitemiz tarafından ödenmektedir. Bu konuda Bölüm Staj Komisyonu'ndan Staj Zorunluluk Belgesi talep edebilirsiniz. Bunun içinr; öğrenci e-posta adreslerinizden konu başlığına "Staj Zorunluluk Belgesi Talebi", ileti kısmına "öğrenci numarası, ad, soyad, telefon ve başvuru yapılacak firma bilgilerini" açık şekilde belirterek belge talebinizi yucelyilmaz[at]sdu.edu.tr adresine e-posta yoluyla yapabilirsiniz. Öğrenci mail adresinizden yazdığınız talep mailine yanıt olarak, ilgili belge ekte pdf dokümanı olarak tarafınıza iletilecektir.

  • Staj başvurum ret olursa ne olacak?

Bölüm Staj Komisyonu tarafından staj başvurusu incelenir ve uygunsa kabul edilir veya ret edilir. Başvurusu ret edilen öğrenci farklı bir staj yeri bularak yeniden başvuru yapar.

  • Staja devam zorunluluğu var mıdır?

Staja fiilen devam zorunluluğu vardır. Stajyer öğrenci kurumda uygulanan ise geliş-gidiş saatlerine uymak zorundadır. İzinsiz veya mazeretsiz olarak üç günden fazla devamsızlığı olan öğrencinin bu durumu, kurum tarafından Bölüm Staj Komisyonu’na bildirilir ve öğrencinin stajına son verilir.

  • Yaz okulunda ders alıyorum. Staj yapabilir miyim?

Öğrenci yaz okulunda ders alıyorsa yaz okulu sona ermeden stajına başlayamaz.

  • Stajımı 15 iş günü + 5 iş günü veya 10 iş günü + 10 iş günü şeklinde yapabilir miyim? Staj bölünebilir mi?

Staj süreleri, bölümümüz yönetim kurulunca 20 iş günü Yazılım, 20 iş günü Donanım stajı olarak onaylanmıştır. Bu kısımlarının kesintisiz yapılması esastır. Eğer öğrenci stajını 20 iş günü olarak yapmış ancak staj komisyonu örneğin 15 iş günü olarak (5 iş günü kabul edilmedi) kabul etti ise; öğrenci o stajın transkriptinde 'G' olarak görünebilmesi için kalan 5 iş günü için tekrar staj yapmalıdır. Bu staj ne zaman yapılmalı? Geriye kalan günler, staj yönetmeliği çerçevesinde ve öğrencinin belirlediği ve komisyon tarafından kabul edilen tarihler içerisinde kesintisiz olarak yapılmalıdır.

  • Stajımın başvuru sonrası kabul edilmesi için ne gerekmektedir?

Başvuru aşamasında teslim edilmesi gereken evrakların eksiksiz olması ve tercih edilen firmanın staj yapılmasına uygun olması gerekmektedir. Öğrencinin başvurduğu stajı yapabilir durumda olması gerekmektedir. EK olarak; 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve kanunun yürütülmesine ilişkin çıkarılmış olan "Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik" hükümlerince iş yerlerinde çalışanlara “İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi (İSG)” verilmesi yasal bir zorunluluktur hükmü yer almaktadır. Bu yönetmelik gereğince staj yapacak öğrencinin İSG eğitimi alması ve sertifikasını bölüme ibraz etmesi zorunludur.

  • Stajı ne zaman yapabilirim?

Stajların güz ve bahar yarıyılları dışında yaz dönemlerinde yapılması esastır. Yarıyıl tatili içinde (dönem arası) staj yapılamamaktadır. Bölüm Staj Yönergesi Madde 4-c'de yer alan şartları sağlayan öğrencilerin staj yapmak için yaz dönemini beklemesine gerek yoktur. Öğrencinin koşullu bir şekilde daha önceden belli bir kısmı kabul edilmiş stajı varsa ve öğrenci yarıyıl tatilinde iş günü olarak bu stajın kalan günlerini gerçekleştirebilecekse (süre yeterli ise), Bölüm Staj Komisyonu'nun onaylaması durumunda dönem arası staj yapabilir.

  • Staj yapacağım iş yerini okul buluyor mu?

Staj yapılacak iş yerini bulma yükümlülüğü tamamen öğrencinin sorumluluğundadır.

  • Güz veya Bahar Dönemi içinde staj yapabilir miyim?

Staj çalışmaları lisans öğretim süresinin içerisinde olup; öğretim ve sınav dönemleri dışında, yaz tatilinde yapılır. Ancak bölümde derslerini tamamlamış ve mezuniyet için sadece staj eksiği kalmış durumdaki öğrenciler, sekiz yarıyılını tamamlamış ve devam zorunluluğu olmayan öğrenciler ve kayıtlı olduğu yarıyıl içinde tüm derslerinden devam zorunluluğu olmadığı belirlenen (haftada en az beş iş günü serbest olan) beklemeli öğrenciler eğitim öğretim ve sınav dönemlerinde staj yapabilirler (Bölüm Staj Yönergesi Madde 4-c).

  • Yurt dışında staj yapabilir miyiz?

Evet yapabilirsiniz. Türkiye dışında staj yapmak isteyen öğrenciler stajlarını Uluslararası Teknik Stajyer Öğrenci Mübadelesi Birliği (The International Association for the Exchange of the Students for Technical Experience) IAESTE kanalı ile veya Sokrates/Erasmus Programı çerçevesinde gerçekleştirebilirler. Öğrenciler Türkiye dışındaki yabancı ülkelerde kendi girişimleri sonucu temasa geçtikleri firmalarda da Bölüm Kurulu’nun yazılı iznini alarak staj yapabilirler. Yurtdışında staj yapacak öğrencilerin tüm staj başvuru süreçlerini en baştan yürütmesi gerekir. Öğrenciler, başvuru evrakları arasında yer alan Staj Tercih Dilekçesi (Yurtdışı) formunu doldurarak SGK tarafından bu süreçte herhangi bir iş kazası sigortası yapılmayacağı konusunda bilgilendirilmiş ve sigortadan yararlanamayacağını kabul etmiş sayılırlar.

  • Yatay geçişle geldim. Önceki okulumda staj yaptım. Stajdan muaf olabilir miyiz?

Yatay geçişle kayıt yaptıran öğrencilerin daha önceki bölümlerinde kabul edilmiş eski stajlarından muaf olabilir. Bunun için öğrenci bölümden ders muafiyeti talep ederken, staj muafiyeti de talep etmelidir. Bölümümüz müfredatında bulunan zorunlu stajlar için staj muafiyeti başvurusunda bulunmak isteyen öğrencilerin, öncelikli olarak bölümümüz staj şartlarını incelemeleri önerilir. Öğrenciler; MYO'da yapılan, Bilgisayar Mühendisliği bölümü ile eş değerliği bulunmayan bölümlerde yapılan, 20 iş günü altında yapılan veya belgeleyemedikleri stajlar için muafiyet başvurusunda bulunamazlar. Staj muafiyetinin değerlendirilebilmesi için; daha önceden yapılan stajlara ilişkin transkript belgesi, onaylı staj raporu, staj yapılan firma bilgisi, yetkili ünvanı ve ad soyad bilgileri ile staj iş günü süresini içeren belgeleri komisyona teslim etmek zorundadır. Aksi durumda staj muafiyeti dikkate alınmayacaktır.

  • Staj faaliyet dosyasını nasıl hazırlayacağım?

Stajyer öğrenci, staj süresince yaptığı çalışmaları ilgili bölümün kendi staj esaslarına göre Staj Faaliyet Raporuna kaydeder. Staj Faaliyet Raporunun her sayfası staj yeri yetkilisince onaylanır. Staj süresince yapılan çalışmalar; günlük olarak, tarih ve konular açıkça belirtilerek, bilgisayar kullanılarak staj raporuna özenle kaydedilmelidir. Times New Roman (12) veya Arial (12) yazı tipi kullanılmalıdır. Staj bitiminde; Staj Değerlendirme Formu ve Staj Faaliyet Raporu staj yapılan firma yetkilisi tarafından imzalanır. Staj Değerlendirme Formunun kapalı zarfına ayrıca kurum kaşe/mührü basılmalıdır. Yurt içinde yapılan staj için hazırlanan staj raporunun yazım dili Türkçedir. Yurt dışında yapılan stajlar için staj dosyaları Türkçe ya da İngilizce olarak hazırlanabilir.

  • Aynı yaz döneminde birden fazla staj yapılabilir mi?

Evet yapılabilir. İlk stajın 4. yarıyıl sonunda, ikinci stajı 6. yarıyıl sonunda yapılmasını bekleriz. 4. yarıyıl sonunda 2 staj yapılamaz fakat 6. yarıyıl tamamlandıktan sonra istenilirse iki staj aynı yaz döneminde yapılabilir.

  • Önceden bir firmada staj yaptım. Aynı firmada ikinci stajımı yapılabilir miyim?

Evet yapılabilir.

  • Aynı anda iki staj yapacağım. Aynı firmada stajlarımı yapılabilir miyim?

Evet yapılabilir. Tarih olarak birleştirme yapılacak ise, başvuruların ikisi de en başta yapılmalıdır. Arada en az 1 hafta boşluk olacaksa başvurular ayrı ayrı yapılabilir.

  • Firmada aranan özellikler nelerdir?

Firmada hem yazılım hem de donanım stajına uygun birimlerin olması beklenir. Ek olarak; belgeleri imzalayan yetkilinin igili staj biriminde görev alması ve farklı stajlar için farklı yetkililerin bulunması istenir.

  • Başvuru evraklarını attıktan sonra hemen staja başlanabilir mi?

Hayır. Staj başlangıç tarihi bölüme başvuru yapıldıktan sonra en erken 10 gün sonra olabilir. Bölüm Staj Komisyonu tarafından firmanın incelenmesi, stajın onaylanması, başvurunun kayıt altına alınarak arşivlenmesi, evrakların Mühendislik Fakültesi muhasebe birimine aktarılması, SGK giriş işlemlerinin yapılması, SGK işe giriş bildirgesinin bölüme ulaşması gibi adımların takip edilebilmesi için, başvuru sonrası hemen staja başlanamamaktadır.