Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Staj İşlemleri

Bölümümüzde staj yapacak öğrencilerimizin işlemlerinin başlatılabilmesi için, Staj Yol Haritası içerisinde belirtilen adımları takip ederek başvuru sürecini tamamlaması gerekmektedir.

 

Staj Öncesi Okunması Gerekenler:

 

ÖNEMLİ NOT: Öğrencilerimizin müfredatında iki adet zorunlu staj yer almaktadır. Bu stajların 20 iş günü "YAZILIM" ve 20 iş günü "DONANIM" konulu olarak yapılması gerekmektedir. Bölümün zorunlu stajlarını öğrencilerimizin yaz dönemi içerisinde gerçekleştirmesi beklenir fakat Bölüm Staj Yönergesi Madde 4-c'de yer alan şartları sağlayan öğrencilerin staj yapmak için yaz dönemini beklemesine gerek yoktur. Yaz döneminde staja başlayacak olan öğrenciler; ilgili akademik yılın bahar yarıyılının bütünleme sınav takviminden sonraki ilk iş günü staja başlayabilir ve gelecek akademik yılın güz dönemi başlangıcından bir önceki iş gününe kadar (bu tarih üniversite tarafından yaz dönemi içerisinde belli olmaktadır) stajını tamamlamalıdır. Stajların bütünleme takvimi sonrası ilk iş gününde başlaması zorunlu değildir, daha geç başlatılabilir fakat bitiş tarihleri gelecek akademik yılın başlangıcından önce olması gerektiğinden, bu durum dikkate alınarak staj tarihleri belirlenmelidir. Resmi tatil ve hafta sonu çalışma durumlarını da dikkate almanız önerilir. Bölüm Staj Komisyonu staj başvurularını kabul ederken; firmanın sektörde bölümümüz ile ilgili bir alanda iş yapma durumu, başvurduğunuz staj konusuna uygun birimi olması ve bünyesinde Bilgisayar Mühendisi çalıştırması gibi kriterlere bakmaktadır. Evraklarınızı imzalayacak yetkilinin Bilgisayar Mühendisi veya yapılan uygulamalara ilişkin onay verebilecek yetkinliği bulunan alanda eğitim görmüş ve en az lisans mezunu (örneğin; elektrik-elektronik mühendisi vb.) olması gerekmektedir. 

 

UYARI: Aynı yaz döneminde birden fazla staj yapılmasında (iki stajı da yapmak isteyen öğrenci en az 6 yarıyıl derslerini tamamlamış olmalıdır) herhangi bir sakınca yoktur. Aynı firmada ikinci stajın yapılmasında da herhangi bir engel yoktur fakat firmada hem yazılım hem de donanım stajına uygun birimlerin olması beklenir. Ek olarak; belgeleri imzalayan yetkilinin igili staj biriminde görev alması ve farklı stajlar için farklı yetkililerin bulunması istenir.

        • İki stajı aynı dönemde fakat farklı firmalarda gerçekleştirecek olan öğrencilerin; SGK giriş - çıkış işlemlerinin yapılabilmesi için iki staj tarihleri arasında en az 1 hafta boşluk bırakması gerekmektedir. Öğrenci isterse ayrı ayrı düzenlediği iki stajın evraklarını da en başta verebilir, isterse de her stajın başvuru evraklarını ilgili staj başlangıç tarihinden en az 10 gün önce bölüme teslim edebilir. (Karmaşıklık olmaması adına evrakların ayrı ayrı ve zamanında verilmesi önerilir.)
        • İki stajı aynı dönemde, aynı firmada  ve ardışıl tarihlerde (ara vermeden) gerçekleştirecek olan öğrencilerin; SGK giriş - çıkış işlemleri 1 kez ve 40 iş günü olarak yapılmaktadır. Bu sebeple; bu öğrencilerin ayrı ayrı düzenlediği iki staj başvuru formununda (20 iş günü yazılım ve 20 iş günü donanım olacak şekilde hazırlanmalıdır. Öğrenci herhangi bir formda 40 gün yazmamalıdır, bu şekilde hazırlanan formlar kabul edilmemektedir) en başta (ilk staj başlangıcından en az 10 gün önce) bölüme teslim etmesi gerekmektedir. (NOT: Tarih olarak birleştirilmek istenen stajların ikinci staj evrakı ilk staja başladıktan sonra (ilk staj devam ederken) teslim edilemez, eğer böyle bir durum olursa öğrenci ilk stajdan sonra en az 1 hafta ara vererek ve ikinci staja ait başvuru belgelerini bu güncel tarihlere göre baştan hazırlayarak ve yeniden başvuru yaparak süreci ilerletmelidir.)
        • İki stajı aynı dönemde, aynı firmada  fakat ara vererek gerçekleştirecek olan öğrencilerin; ilk staja başlamadan en az 10 gün önce ilgili staj evraklarını teslim etmesi gerekir. Bu stajın bitiminin ardından SGK'dan çıkış işlemi yapılır. Ardından diğer staj için benzer süreçler tekrar işletilir. Bu sebeple; ikinci staj evraklarını öğrenci isterse en başta verebilir, isterse de ikinci stajın başlangıcından en az 10 gün önce bölüme teslim edebilir. (Karmaşıklık olmaması adına evrakların ayrı ayrı ve zamanında verilmesi önerilir.)

 

BİLGİ: Staj başvurularında firma tarafından istenmesi halinde bölümden Staj Zorunluluk Belgesi talep edebilirsiniz. Zorunlu Staj Başvuru Formu'nda SGK ödemelerinin üniversitemiz tarafından yapılacağı yazmaktadır fakat bazı kurumlar staj başvuru öncesi bu belgeyi talep edebilmektedir. Bu durumda; öğrenci e-posta adreslerinizden konu başlığına "Staj Zorunluluk Belgesi Talebi", ileti kısmına "öğrenci numarası, ad, soyad, telefon ve başvuru yapılacak firma bilgilerini" açık şekilde belirterek belge talebinizi muhammetgencer@sdu.edu.tr adresine e-posta yoluyla yapabilirsiniz. Öğrenci mail adresinizden yazdığınız talep mailine yanıt olarak, ilgili belge ekte pdf dokümanı olarak tarafınıza iletilecektir.

 

NOT-1: Staj yapacak öğrencilerimiz;  Staj Tercih Dilekçesi ve Zorunlu Staj Başvuru Formu'nu (2 nüsha olarak) Staj Yol Haritası ve Bölüm Staj Yönergesi'ndeki adımlara göre doldurduktan sonra, İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası ve Transkript Belgesi ile birlikte staj başlama tarihinden en geç 10 gün önce bölüme teslim etmelidir. (NOT: Karmaşıklık olmaması adına evrakların zamanında verilmesi önerilir fakat öğrenci isterse daha erken tarihte bölüme evrak teslim edebilir.) Aksi durumda stajınız başlatılamamaktadır. Bu nedenle staj başvurunuzu, sertifika sürecinizi ve iş yeri görüşmelerinizi erken bir tarihte yapmanız önerilir. (NOT: Zorunlu Staj Başvuru Formu hem öğrenci hem de firma tarafından doldurulup imzalanmaktadır. Staj Tercih Dilekçesi sadece öğrenci tarafından doldurulup imzalanmaktadır.)

 

NOT-2: İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası alacak öğrencilerimiz, SDÜNet üzerinden Öğrenci Eğitim Modülüne (OGEM) giriş yaparak sertifikalarını alabilirler. (İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi uygulama kılavuzuna ulaşmak için tıklayınız) Staj yapacak olan her öğrencimiz için sertifika alınması zorunludur. Sertifika sınavının başarılı sonuçlanmasına rağmen dokümanı e-devlet veya öğrenci e-posta adresine ulaşmayan ve sertifikaya erişemeyen öğrencilerin durumunu talep/takip sistemi üzerinden ilgili birime yazması gerekmektedir. Bölüm Staj Komisyonu'nun bu modüle erişimi olmadığı için herhangi bir kontrol veya sertifika durumunu görüntüleme şansı olmadığından, lütfen bu konuda komisyondan destek talep etmeyiniz.

 

NOT-3: Staj için gerekli olan tüm formlarda imza bölümlerinin mavi renkli kalemle ıslak imzalı şekilde, kaşe/mühür istenen bölümlerinin eksiksiz ve kalan bölümlerin ise bilgisayar ortamında doldurması gerekmektedir

 

Staj Başlangıcında Teslim Edilecek Dokümanlar:

ÖNEMLİ: SGK İşe Giriş Bildirgesi (stajınız için sigorta işlemlerinin başlatıldığını gösterir belge); bölüme yapılan staj başvurusunun Bölüm Staj Komisyonu tarafından onaylanması ve Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanlığı muhasebe biriminin giriş işlemini yapmasının ardından alınabilir. İşlemlerin tamamlanmasının ardından öğrenciler e-devlet üzerinden "sigortalı işe giriş" diye aratarak  "4A İşe Giriş Çıkış Bildirgesi" hizmetine tıklayıp, tanımlanan bu belgeyi barkodlu ve onaylı halde edinebilir, şirketin talep etmesi durumunda veya yurt konaklaması gibi ihtiyaçlarda kullanabilir. SGK İşe Giriş Bildirgesi sadece e-devlet üzerinden alınmalıdır, üniversite veya bölüm tarafından verilmemektedir.  Staj başvuru evraklarını teslim eden öğrencilerin belli aralıklarla e-devlet sistemi üzerinden kontrol sağlaması önerilir.

 

NOT-4: Staj sonrası teslim edilmesi gereken evraklar; Staj Teslim Tutanağı, Staj Değerlendirme Formu ve Staj Faaliyet Raporu'dur (örnek dokümanlar alttaki tabloda verilmiştir). Tüm staj evrakları elden teslim edilecektir (öğrencinin şahsen gelmesi gerekmez, kargo ile gönderimde bölüm staj komisyonuna evrakların ulaşmaması veya belgelerin uygun olmaması durumunda sorumluluk öğrenciye aittir), e-posta ile gönderim kabul edilmemektedir. Staj Değerlendirme Formu kapalı ve onaylı zarfta, Staj Faaliyet Raporu (her iş günü için en az bir sayfa metin ve içerik olarak dolu, cetvel sayfası konu başlıklarını içerecek şekilde hazırlanmış, görsel/kod vb. kanıt ve içerikler ile desteklenmiş, yapılan uygulamalar için teknik anlatımların yer aldığı, özgün, bilgisayar ortamında doldurulmuş, varsa geliştirilen proje detaylarına yer vererek ve mümkünse link paylaşarak tüm sayfaları onaylanmış halde) karton kapaklı ve ciltli (örnek format) olacak şekilde (spiral cilt, kraft, sunum, poşet, yapraklı, telli veya cepli dosya ile verilen raporlar reddedilir) teslim edilmelidir. Staj Değerlendirme Formu şirket tarafından bölüme gönderilebilir, öğrenci eğer isterse kapalı ve onaylı olmak şartıyla kendisi de bölüme teslim edebilir. 

 

ÖNEMLİ: Stajını tamamlayan öğrencilerin en geç 30 gün içinde bölüme ilgili dokümanları teslim etmesi gerekir. İki stajı ardışıl tarihlerde yapan öğrenciler için, teslim tarihi ikinci stajın tamamlanmasının ardından başlar. Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Staj Komisyonu'nun aldığı kararla; yaz dönemi içerisinde staj yapan öğrenciler eğer isterlerse staj bitiminin ardından 30 günlük teslim süresini uzatabilir ve yaz dönemi içerisinde evraklarını vermeyebilir, bir sonraki eğitim-öğretim yılı başlangıcında ders kayıtlarını takip eden ilk 2 hafta içerisinde staj evraklarını bölüme teslim edebilir. Bu durum; yaz döneminde stajı tamamlayıp evrak teslim süresini yetiştiremeyecek öğrenciler içindir. Mezuniyet için sadece stajları kalmış öğrenciler ile, staj evraklarını erken teslim etmek isteyenlerin bu tarihleri (gelecek dönem başlangıcını) beklemesine gerek yoktur, daha erken tarihte bölüme elden teslim edebilirler. Eğer öğrencinin staj bitiminden itibaren 30 günlük teslim süresi bu tarihlerden daha geç ise; öğrenci kendi staj bitiş tarihlerine ve teslim süresine göre evrak vermelidir (Eğer stajı biten öğrencinin kayıt haftasında henüz 30 günlük teslim süresi dolmamış ise hemen evrak vermesi gerekmez, kendi süresini takip edebilir).  Yaz dönemi içerisinde staj yapmayan öğrencilerin evrak teslim süreçleri yine staj bitiminden itibaren en geç 30 gündür. 

 

UYARI: Evrakların eksik veya geç teslim edilmesi, raporun ciltli olmaması, değerlendirme formunun açıkta getirilmesi, eksik imza/onay olması gibi durumlarda öğrencinin stajı geçersiz sayılacaktır. Bölüm Staj Komisyonu her yaz dönemi staj yapan öğrencilerden belirli bir sayıda öğrenciyi sözlü mülakat yapmaktadır. Bu öğrenciler rastgele olarak seçilmektedir ve kendilerine staj için yapılacak sözlü sınav hakkında bilgilendirme ve duyuru ayrıca yapılmaktadır. Sınava çağırılan fakat katılmayan öğrencinin stajı geçersiz sayılacaktır. Teslim edilen raporların hazırlanmış word dokümanlarını kişisel bilgisayarlarınızda saklamanız gerekmektedir. İhtiyaç duyulması halinde intihal ve usulsüz alıntıların tespit edilmesi amacıyla Bölüm Staj Komisyonu olarak öğrenciden Turnitin sisteminde kullanılmak üzere talep edilecektir. Talep edildiğinde bu belgeyi teslim edemeyen öğrencinin stajı geçersiz sayılacaktır.

 

Staj Bitiminde Teslim Edilecek Dokümanlar:
 
NOT-5: Staj ile ilgili evrak teslimlerini Arş. Gör. Muhammet Çağrı GENCER'e yapabilirsiniz. (Sorularınız varsa; e-posta adresinden ulaşabilirsiniz.)