Dr. Öğr. Üyesi Ali YALÇIN’in 1001 Proje basarisi

Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Ali YALÇIN, birim hücrede daha fazla enerjinin depolanması ve yüksek çevrim ömrüne sahip lityum iyon pillerinin üretilmesi faaliyetlerini desteklemek amacıyla “Li2B4O7-Al2O3 ile kaplanmış Li-NMC katot ve karbon tabanlı anot malzemelerinin üretimi, yarım/tam hücre pillerinin elektrokimyasal performans testlerinin gerçekleştirilmesi” isimli bir proje geliştirdi.
 
TÜBİTAK-ARDEB 1001 Programı 2024 Yılı 2. Dönem kapsamında destek almaya hak kazanan projede, lityum iyon pillerinde kullanılan yüksek enerji yoğunluğuna sahip Li-zengin NMC katot ve karbon tabanlı anot malzemelerinin üretilmesi sayesinde, daha fazla enerjinin depolanması ve pilin çevrim ömrünün arttırılması hedefleniyor.
 
Yüksek enerji yoğunluğuna ve çevrim ömrüne sahip lityum iyon pillerinin geliştirilmesine yönelik proje detaylarını paylaşan Dr. Öğr. Üyesi Ali YALÇIN, Elektrikli araçlarda kullanılan ve lityum iyon pil hücresinin en önemli parçası olan Li-zengin NMC katot malzemesinin, lityum içeren iletken bir malzeme kullanılarak, yüzey modifikasyonunun gerçekleştirilmesi ile modifikasyon malzemesindeki lityumun da şarj/deşarj sürecine katıldığını, bu sayede, birim hücrede daha fazla enerjinin depolanabilmesine ve daha iyi bir çevrim ömrüne sahip pillerin hazırlanabilmesine kritik bir çözüm sunduğunu belirtti. Dr. Öğr. Üyesi Ali YALÇIN, ''Yüksek enerji yoğunluğuna ve çevrim ömrüne sahip Li-zengin NMC katot malzemesi ile birlikte, alternatif bir anot malzemesi olarak da kullanılabilecek ve grafitin teorik kapasitesinden yüksek bir aktif karbon anot malzemesinin üretilmesine yönelik çalışmalar da proje de mevcuttur. Bu projenin başarılı bir şekilde tamamlanmasının elektrikli araçlar, SİHA, İHA, akıllı robot süpürge, telefon, bilgisayar, drone, forklift ve golf araçları gibi lityum iyon pillerinin kullanıldığı teknolojilerde, kullanıcılara daha hafif, daha fazla enerji yoğunluğuna ve iyi bir çevrim ömrüne sahip bataryalar, kullanıcılara sunulabilecektir.'' dedi.
 
Projede, Sakarya Üniversitesi Malzeme ve Metalurji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Oğuz GÜLER araştırmacı olarak, Eskişehir Teknik Üniversitesi Malzeme ve Metalurji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Servet TURAN ise danışman olarak görev alacaktır. Hocalarımıza çalışmalarında başarılar dileriz.

Yayın Tarihi: 06/01/2025
Okunma Sayısı: 122