Seminer Duyurusu: YAPAY ZEKA: NEREDEN NEREYE
Konuşmacı: Prof. Dr. Güven Güzeldere
Konuşma başlığı: YAPAY ZEKA: NEREDEN NEREYE
Toplantı tarihi: 26 Mart 2025, Çarşamba
Toplantı saati: 16:00
Toplantı türü: Hibrit toplantı
Toplantı yeri: Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Batı kampusu, E-8 Şehit Astsubay Ekrem Çelik Konferans Salonu
Toplantıya online katılmak için buraya tıklayınız.
Meeting ID: 374 694 765 55
Passcode: F39aq69L
Özet: Yeni Yapay Zeka, büyük dil modelleri (BDM) olarak yaklaşık 2.5 yıl önce hayatımıza gökten zembille iner gibi indi ve o gün bu gündür müthiş bir hızla gelişerek yaygınlaşıyor. Bazılarımız bu sistemleri bize hediye gönderilmiş büyülü bir oyuncak gibi kullanıyor. Bazılarımzsa ilgilenmiyor ve hiç uğraşmamayı seçiyor. Hangi tutum doğru, Yeni Yapay Zeka konusunda ne yapmamız en doğrusu olur?
Bu sunumda, hem Yeni Yapay Zeka’nın çok etkileyici işler başarabildiğini ve bu sistemleri kesinlikle göz ardı etmememiz gerektiğini, ama hem de BDM mekanizmalarının nasıl çalıştığını anlamamız ve bu sistemlerin kısıtlamalarını iyi bilmemiz gerektiğini, niye böyle olduğunu anlatarak, savunacağım.
Bu tutum, her türlü yeni teknoloji için geçerli değil. Peki BDM için niçin geçerli? Yeni Yapaz Zeka’yı telefon veya uçak veya uzaktan kumanda gibi yeni teknolojilerden ayıran nedir? Bu soruları hakkıyla cevaplayabilmek için, Yapay Zeka’nın aslında gökten inmediğini görmek, önceki YZ yaklaşımlarından nasıl farklı olduğunu anlamak, ve nelere çok dikkat etmemiz gerektiğini bilmek bence zaruri. Bu konuşmada bu noktaları detaylandırmaya çalışacağım.
Kısa biyografi: Güven Güzeldere, bilişsel bilimci, ve zihin ve bilim felsefecisidir. Lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği, yüksek lisans derecelerini Indiana Üniversitesi Bilgisayar Bilimi ve Felsefe bölümlerinde tamamladı. Doktorasını Stanford Üniversitesi’nde Felsefe ve Sembolik Sistemler alanında yaparken, XEROX Palo Alto Araştırma Merkezi'nin Akıllı Sistemler laboratuvarında araştırmacı olarak çalıştı.
1997’den bu yana önce Duke, ardından Harvard Üniversitelerinde Felsefe, Psikoloji, ve Bilişsel Nörobilim alanlarında öğretim üyesi olarak görev yaptı; ziyaretçi öğretim üyesi olarak Boğaziçi ve Viyana Üniversitelerinde ders verdi. Bilişsel bilimler, nörobilim, yapay zeka ve felsefe alanlarında yayınlanmış pek çok makalesi ve derlenmiş kitapları var. Halen, insanlar ve hayvanlarda bilinç sorunu ve Yapay Zeka'nın tarihçesi konularında iki kitap üzerinde çalışmakta.
2012’den bu yana Açık Radyo’da Açık Bilinç başlıklı haftalık bir popüler bilim ve felsefe programı hazırlayıp sunuyor. Ayrıca 2024 Mayıs'dan itibaren Prof. Dr. Hakan GÜRVİT ve Mesut VARLIK ile beraber Açık Radyo'da iki haftada bir yayımlanan Beyinden Bilince başlıklı programı hazırlayıp sunmaktalar.