Endüstri Mühendisliği Aday Öğrencilerimize

Endüstri Mühendisliği Bölümü Nedir?

Endüstri mühendisliği ; insan, malzeme ve makineden oluşan bütünleşik sistemlerin kuruluş ve devamlılığının yönetimi ile ilgilenen mühendislik dalıdır.

Endüstri mühendisleri, diğer mühendislik dallarının birçoğunun derslerini de alıp, üzerine işletme, yönetim, üretim, ekonomi ve endüstri mühendisliğine özel derslerle birlikte diğer mühendislik alanlarının yöneticilik yetisine sahip mühendislik dalıdır.

Bölümümüz, ilk öğrencilerini 2006 yılında almış ve günümüzde 1. Öğretim, 2. Öğretim, Yüksek Lisans ve Doktora derecelerinde eğitimler vermeye devam etmektedir.

Lisans eğitiminde aktif olarak 450 üzerinde öğrencimiz olup, şimdiye kadar mezun verdiğimiz 500’ün üzerinde öğrencimiz bulunmaktadır. Lisansüstü eğitimde ise aktif olarak 40 üzerinde öğrencimiz bulunmaktadır.

Lisans ve lisansüstü eğitim programlarımızda verilen ders planları hakkında detaylı bilgilere aşağıdaki bağlantıyı kullanarak ulaşabilirsiniz.

Ders İçerikleri

Misyonumuz

Endüstri Mühendisliği mesleğinin her alanında sorumluluk alabilecek ve bu sorumlulukları başarı ile yerine getirebilecek bilgi ve becerilere sahip, sorunları tespit eden ve çözen, nasıl bilgiye ulaşacağını bilen, yenilikleri takip eden ve kendisini yenileyen, üreten, yaratıcı, duyarlı ve meslek ahlakına sahip mühendisler yetiştirmektir. Ayrıca, sanayi ile bir arada çalışarak verimliliğin arttırılması ve çeşitli sektörlerdeki mevcut sorunların çözümüne yönelik çözüm yaklaşımlarını geliştirerek ilgili sektörlere sunmak amacıyla çeşitli bilimsel araştırmaların yürütülmesi için gerekli alt yapıyı oluşturmak ve sürdürmektir.

Vizyonumuz

Çeşitli sektörlerin ihtiyaç duyduğu teorik ve pratik bilgilerle donanmış, küresel ölçekte çalışabilen mühendisler yetiştirmek ve araştırma-geliştirme çalışmalarının en üst düzeyde yürütüldüğü bir eğitim ve araştırma kurumu olmaktır.

Süleyman Demirel Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü

Bölümümüzde, Endüstri Mühendisliği ve Yöneylem Araştırması Anabilim Dalı olarak iki anabilim dalı olarak akademik faaliyetler gerçekleştirilmektedir. Bölümümüzde 4 Prof. Dr., 2 Doç. Dr., 2 Dr. Öğr. Üyesi ve 5 Arş.Gör. olmak üzere toplam 13 akademik personel ve 2 idari personel görev yapmaktadır.

Bölümümüzü kazanan öğrenciler isteğe bağlı 1 yıl süreli yabancı dil hazırlık sınıfı okuyabilmektedirler. Bölümümüzde eğitim  her yıl güz ve bahar olmak üzere toplam 8 yarıyıl  olarak verilmektedir.

Özellikle bölümümüzü kazanan bir öğrenci gerekli şartları yerine getirdiğinde Çift-Anadal ve Yandal programları sayesinde farklı bölümlerde de yükseköğretimine devam edebilmektedir.

Bölümümüzde 2 adet zorunlu stajımız bulunmakta bu stajlar yurtiçi, öğrencilerimizin seçtiği uygun bir işletmede veya uluslararası değişim programları ile yurtdışında yapılabilmektedir.

Siz değerli mühendis adayları bölümümüzü tanımak için bölüm tanıtım sunumuzu inceleyebilirsiz. 

Öğrenci değişim programları özellikle 2014 yılından itibaren daha fazla çeşitlilik kazanmıştır. Öğrencilerimiz Farabi programı ile bir ya da iki dönemlerine yurtiçinde başka bir üniversitenin Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde devam ederken artık Mevlana programı ile bu durum Tüm Dünyayı kapsar hale gelmektedir. Yine Avrupa Birliği kapsamında bölümümüz her yıl Almanya’da Fachhochschule Schmalkalden, İtalya’da Politecnico di Torino, Yunanistan'da Technological Education Institute (TEI) of Priaeus, Polonya’da Kielce University of Technology ve Slovenya’da University of Maribor üniversitelerine Erasmus öğrencisi göndermektedir. Ortalama olarak her yıl 10 öğrencimiz bu programdan faydalanmaktadır.

Ayrıca bölümümüz öğrencileri tarafından yönetilen, üniversitemizin en eski ve büyük öğrenci kulüplerinden biri olan Endüstri ve Kalite Kulübü’müz aracılığıyla, teknik geziler, paneller, ekonomi günleri, kariyer günleri vb. temel alanlarda olmak üzere yılda ortalama 12 farklı sosyal, kültürel ve bilimsel etkinlik düzenlenmektedir.

Akademik ve öğrenci projeleri olarak bölümümüzde her yıl ortalama 4 adet proje TÜBİTAK tarafından desteklenmekte olup, mesleki farklı sempozyum ve diğer proje yarışmalarına katılım desteklenerek başarılar elde edilmektedir. Ayrıca şu ana kadar ulusal proje yarışmalarında 2 kez birincilik ve 1 kez de dördüncülük almış olan öğrencilerimizin önümüzdeki yıllar için Ulusal Ajans destekli Avrupa Birliği Gençlik Programları üzerinden de farklı proje başvuruları gerçekleştirilmiştir.

Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü, Batı Akdeniz olarak adlandırılan Antalya, Burdur ve Isparta illeri içinde aktif olarak lisans, yüksek lisans ve doktora eğitim öğretime devam eden öncü Endüstri Mühendisliği bölümüdür. Bu bölge başta olmak üzere Endüstri Mühendisliği tekniklerinin imalat ve servis sistemlerinin kalitesinin artırılması konusunda katkılar vermektedir.

Üniversitemizin şehri olan Isparta ise; Öğrenci Dostu Üniversite Şehri Araştırmasında 192 üniversite arasında 80 puanla 21. sıraya yerleşerek yüksek memnuniyet hissedilen şehirler arasında yer almaktadır.

Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı (ÜNİAR) tarafından yapılan “Öğrenci Dostu Üniversite Şehirleri” (ÖDÜŞ) araştırmasının 2020 yılı sonuçlarına göre Isparta, “Yüksek Derecede Memnuniyet Hissedilen” iller arasında 21. sırada yer almıştır. Şehrin ulaşım imkânı, şehirde kendini güvende hissetme, eğlence, spor, esnafla ilişkiler, öğrencilere karşı halkın tutumu, gezi, sosyal, sanatsal ve kültürel etkinlikler gibi birçok kriterin ölçüldüğü araştırmada, 45 bine yakın öğrencisi bulunan SDÜ’ nün şehri Isparta, A grubuna yerleşerek yüksek memnuniyet sunan şehirler arasında yer almaktadır.

Yayın Tarihi: 14/08/2021
Okunma Sayısı: 971